luni, 22 martie 2010

Verdele din piata

am cumparat spanac, salata verde, stevie, ceapa verde,leurda si loboda. Cam toate pe nuante de verde crud de primavara.
Intentionez sa fac din toate o salata delicioasa. Iata cat de important este sa mananc aceasta salata.
Spanacul contine saruri minerale din belsug (sodium, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sulf, mangan, zinc, cupru, iod, fier), vitamine (A, B1, B2, B12, PP, C, acid folic), clorofila, aminoacizi (arginina, lizina), lipide, protide, glucide.
Pricipalele proprietati :
- nutritiv si tonifiant,combate scorbutul(datorat lipsei de vitamina C),remineralizant de mare valoare;
- curatitor al tubului digestiv (retragand toxinele din masa umorilor si favorizand eliminarea lor);
- tonifica miocardul si stimuleaza activitatea inimii;
- creste cantitatea de urina eliminata, stimuleaza secretiile gastrice ,pancreatice si biliare;
- stimuleaza cresterea, provoaca eliminarea viermilor intetinali, previne infectia gingiilor.
Salata verde
contine numeroase saruri minerale dintre care trebuie mentionate cele de iod, magneziu, fosfor, cupru, arsenic si zinc, toate cu roluri importante in desfasurarea normala a proceselor metabolice. Sarurile de iod au efect antisclerotic mai ales asupra vaselor cu diametru mare, depurativ, hipotensor si asigura functionarea normala a glandei tiroide, cu rol deosebit de important pentru persoanele varstnice. Sarurile de magneziu din salata constituie un stimulent al celulelor, un reechilibrant nervos si un drenor hepatic. Aceste saruri intirzie imbatrinirea si combat cancerul.
Stevia
contine substante dulci (glicozide) care nu sunt metabolizate de organismul uman, fiind astfel eliminate fara ca vreo calorie sa fie absorbita. In afara de glicozide, stevia mai contine si proteine, fibre, carbohidrati, fosfor, zinc, calciu, potasiu, magneziu si vitaminele A si C. Este un aliment vegetal cu o impresionanata reputatie de vindecator pentru organism. Nu numai ca nu mareste nivelul zaharului din sange, ba chiar determina scaderea acestuia daca este prea mare. Sper deosebire de zahar, nu favorizeaza inmultirea bacteriilor nesanatoase si a ciupercilor, care pot infecta organismul cauzand probleme serioase.
Stevia scade pofta de dulciuri, echilibrand nivelul zaharului din sange si evitand oscilatiile hipoglicemiei. Astfel, stevia poate micsora dorinta de a consuma alimente grase si poate controla apetitul.
Ceapa verde
este una din plantele cu proprietati anticancerigene puternice. Cercetatorii de la Institutul National de Studiu al Cancerului din Statele Unite ale Americii au aratat ca ceapa verde si usturoiul scad riscul aparitiei cancerului de prostata la barbati. Potrivit acestora, 5-6 g de ceapa sau de usturoi zilnic scad riscul de cancer cu mai mult de 50%. Proprietatile anticancerigene ale cepei si ale usturoiului se datoreaza compusilor sulfurati, din care face parte si alicina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu